Twan Tak (jurylid STG-awards 2021): ‘Een eer en heel leerzaam’

Twan Tak (jurylid STG-awards 2021): ‘Een eer en heel leerzaam’ In 2019 won Twan Tak als jonge ondernemer (20! Jaar) met zijn bedrijf Goood hondenvoeding de Startersaward. Twee jaar later is hij jurylid van diezelfde awardshow en praten we met hem bij over de ondernemersreis die hij de afgelopen twee jaar heeft afgelegd.

Twan: “In 2019 had ik al redelijk snel na de ontwikkelfase en start van mijn bedrijf de startersaward te pakken. Supertof natuurlijk en het heeft me destijds veel naamsbekendheid gebracht. Waar de fabrikant en ik ook direct op zijn ingesprongen door het logo van de Rabobank en StartToGrow aan onze producten te koppelen. Dat bracht toch net even meer vertrouwen met zich mee dan alleen mijn verhaal, zeker gezien mijn leeftijd. Het is een bevestiging uit de omgeving geweest dat we ook in de eerste fase toch op de juiste weg waren.”

Je was 18 toen je zelf ging ondernemen, waar komt die drive vandaan?
“We hebben thuis een dierenpension en een hondenvoedingsbedrijf. Het hondenvirus is me met de paplepel ingegoten. Maar ik wist al jong dat ik niet meteen het bedrijf van mijn ouders wilde overnemen, maar eerst zelf het ondernemersavontuur wilde aangaan. Ik wilde zelf iets gaan ontwikkelen en heb ik de fabrikant van mijn ouders gecontact. Zo is die bal gaan rollen en hebben we een compleet nieuw merk gelanceerd. Zeker in het begin was het rennen, vliegen, vallen en opstaan. Wij hadden iets bedacht, maar dit sloeg op bepaalde vlakken niet aan, zoals de kartonnen verpakking. Dan is het een kwestie van opnieuw testen bij de consument en die informatie van vraag naar aanbod verwerken. Het vergt veel, de USP van mijn bedrijf is mijn leeftijd maar deze werkt soms ook tegen me. Dan krijg ik een opmerking in de trend van: ik zit zelf al 40 jaar in de dierenvoeding en hoeveel weet jij erover na twee jaar? Dat raakte me in het begin wel. Dacht ik: wat sta ik hier te doen terwijl mijn vrienden op het terras een biertje drinken.”

Dat kan ook juist een extra drive geven toch? Het tegendeel bewijzen?
“Absoluut, ik ben vanaf het begin van Goood ook aan de slag gegaan met mezelf als ondernemer en ik heb dan ook een businesscoach. Het maakt me juist sterker doordat ik het nu kan ombuigen naar iets positiefs. Wat dat betreft zijn de afgelopen jaren een grote leerweg geweest. Omgaan met tegenslagen bijvoorbeeld kan ik nu veel beter. Momenteel sta ik nu op het punt dat ik zelf niet alles meer kan doen binnen het bedrijf en ben ik aan het ontdekken wat mij energie geeft en welke werkzaamheden ik leuk vind en ga ik uit handen geven wat de groei van het bedrijf belemmert, werkzaamheden die ik minder goed kan zoals bijvoorbeeld acquisitie.” Door de coronacrisis hebben veel mensen een hond genomen, hoe is dat effect op jouw bedrijf? “We zien het zeker terug in de verkoopcijfers, in de tweede lockdown gaf dat in puppyvoeding een hoge piek. Veel jongen mensen schaffen ook een pup aan en dat zijn juist mensen die op zoek gaan naar een verhaal achter een product. Dat wordt steeds belangrijker dus daar spelen we op in. Zeker ook in plaatsen zoals Laren, Hilversum, Antwerpen zie je dat duurzaamheid ook heel belangrijk is dus dat is een trend aan het worden, ook in de hondenvoeding.”

Kijk je uit naar de awardshow op 16 juni?
“Zeker weten, ik vond en vind het een hele eer om in de jury te zitten. Alle genomineerden hebben een video ingestuurd met een pitch over hun eigen onderneming dus het is tevens voor mij heel leerzaam om te zien hoe andere bedrijven zich profileren en waar ze uniek in zijn. Ik kijk er in ieder geval met veel zin naar uit.”

Wil je de liveshow online bijwonen? Dat kan! Claim hier je ticket voor woensdag 16 juni, 19.30 uur. 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

  • Altijd up-to-date
  • Tips & Tricks van ondernemers