"Ik denk in kosten, baten en rendement"

Jeroen de Lange is wethouder van economische zaken in Bergen op Zoom, deze functie vervult hij sinds 2020. Hij heeft een heldere en kritische blik op de stad en als echte ondernemerszoon kijkt hij als eerste naar de opbrengsten.

Jeroen: “Daarna kijk ik naar de kosten en het resultaat daarvan wat besproken moet worden. Dat mag je verwachten van een ondernemende bestuurder. Overheden kijken graag naar de kosten en niet naar de opbrengsten. Ik kom uit een ondernemersfamilie en ben niet anders gewend dan te denken in kosten, baten en rendement. Die afweging die ondernemers maken, maak ik ook als wethouder en is de toegevoegde waarde die we moeten zoeken."

Biobased economy
“Momenteel spelen er zeker een aantal interessante economische
ontwikkelingen op dit gebied. We zijn bezig met een paar zaadjes te planten. Wat dat betreft heeft Bergen op Zoom prachtige akkers die ontwikkeld kunnen worden. Dan heb ik het over de biobased en agrofood economy. Dat is ook de lange- termijnontwikkeling waarvan we verwachten dat er op korte termijn concreet iets uitkomt. Dit zijn innovatieve bedrijven die bezig zijn met het verduurzamen van de voedselketen. Een belangrijke en noodzakelijke ontwikkeling voor de economie. Want consumenten en bedrijven stellen steeds vaker duurzaamheidseisen aan producten. Je trekt hiermee personeel aan en scholen. Dit is een van de pareltjes die we willen laten renderen en waar
inwoners de vruchten van kunnen plukken.”

En de korte termijnvisie?
“In de prachtige binnenstad liggen veel kansen. De huurprijzen zijn momenteel laag. Je kunt voor weinig geld een pandje huren of kopen. En er zijn nog een aantal grote panden om te ontwikkelen. Spreekwoordelijk gezegd leg ik de rode loper uit voor dit soort initiatieven. Ik denk ook dat ik ondernemers niet hoef te verleiden om hier te gaan ondernemen. Ondernemers zien de potentie van de stad en gemeente. Alle elementen zijn er zoals een levendige boulevard, een mooi strand, bossen en een prachtighistorisch centrum. En alles is per fiets bereikbaar. Het is dus goed zakendoen op de Brabantse Wal, nergens is het zo mooi werken en wonen.”

 

Fotografie: Koen Mol 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

  • Altijd up-to-date
  • Tips & Tricks van ondernemers