Chantal van Spaendonck neemt na 10 jaar afscheid als projectleider

Het was fantastisch!

Als projectleider was ze 10 jaar lang het gezicht van StartersCentra West-Brabant wat sinds dit jaar verder gaat onder de naam StartToGrow. Nu heeft Chantal van Spaendonck afscheid genomen. “Het doet wel een beetje pijn maar het is een hele goede beslissing om te stoppen. Dat geeft zowel de organisatie als mijzelf ruimte voor nieuwe dingen”. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen 10 jaar?

Voordat ze bij StartersCentra terecht kwam, werkte Chantal bij een bank en had ze een eigen bedrijf in de financiële sector. “Dat was een interessant werkgebied maar ik merkte dat ik de maatschappelijke kant miste. Toen ik via Perficio begreep dat zij samen met het ROC onderzochten in welke vorm ze startende ondernemers ondersteuning konden bieden was mijn interesse meteen gewekt. Ik vond dit een heel mooi initiatief. Ik mocht meehelpen bij het verder ontwikkelen van hun plannen en zo ontstond StartersCentra West-Brabant”. Steeds meer starters maakten gebruik van de diensten van het StartersCentra en al snel breidde het team uit met Karin, Koen en Klaartje. 

Klankborden helpt je verder

Chantal vond en vindt het belangrijk dat ondernemers zich realiseren dat hun kans op succes vele malen groter is als ze kunnen klankborden. “Het is goed om de risico’s in beeld te hebben, te weten waar je kansen kunt creëren en gebruik te durven maken van de kennis en expertise van anderen”, zegt ze. Binnen het StartersCentra zijn al die aspecten voorhanden. Je kunt sparren met coaches, lezingen, trainingen en presentaties volgen van experts en ervaring uitwisselen met gelijkgestemden. Dat maakt je een betere ondernemer. Chantal: “goed zijn in je vak maakt je niet per se een goede ondernemer. Daar komen veel meer vaardigheden en aspecten bij kijken.”

Eigenwijze ondernemers

“Ondernemers willen niet dat je hun handje vast houdt, daar zijn ze veel te eigenwijs voor”, lacht Chantal en voegt er aan toe dat ze dat wel een goede eigenschap vindt. “Ze hebben behoefte aan een klankbord, ze vinden het prettig als hen een spiegel wordt voorgehouden en als ze gedwongen worden om wat dieper na te denken over de fundamenten van hun bedrijf”. Om een voorbeeld te noemen: het team en de partners en coaches van StartersCentra West-Brabant hebben in de afgelopen jaren heel wat ondernemers geholpen om hun bedrijf tot een succes te maken en concreet na te denken over hun doelgroep. “Dat is zó bepalend voor hoe je je bedrijf vorm geeft”, weet Chantal, “pas als je doelgroep helder is kun je strategische keuzes maken”.

Uitdagingen

Ondanks dat Chantal de afgelopen 10 jaar als een fantastische tijd heeft ervaren waren er natuurlijk ook flinke uitdagingen. In balans blijven bijvoorbeeld. Chantal: “in deze functie is relatiebeheer erg belangrijk. Je onderhoudt contacten met gemeenten, onderwijsinstellingen, partners en bestuur. Daar moet je de tijd voor nemen. Maar tegelijkertijd mag je de directe contacten met de ondernemers niet verliezen. Zij moeten altijd op nummer 1 staan”. Ze kan haar opvolger Hans van Gurchom dan ook alleen maar adviseren om zich daar elke dag bewust van te zijn.

Ondernemen met lef

Dat StartersCentra West-Brabant zich nu ook steeds meer inzet voor ondernemers met groeiambitie is volgens Chantal een logische vervolgstap. “De ondernemers van nu zijn nog meer gericht op groei. Zo’n 10 jaar geleden, tijdens de economische crisis, waren er door de krappe arbeidsmarkt veel mensen die uit noodzaak een eigen bedrijf begonnen. Inmiddels hebben we een economische groei doorgemaakt en kiezen mensen bewust voor het ondernemerschap. Zij gaan er helemaal voor”. Nu ze afscheid heeft genomen realiseert ze zich dat ze dàt het meeste mist; de enthousiaste ideeën en de passie van de ondernemers. “Hoewel ik ook nog steeds vind dat een groot deel van de ondernemers best nog meer lef mag hebben.” Ze vervolgt lachend: “steek die kop maar boven het maaiveld uit.” 

Meer ruimte voor innovaties

Chantal combineerde haar werk als projectleider van StartersCentra West Brabant met haar werkzaamheden als directeur van het Care Innovation Center en de Governance IT. Dat blijft ze doen. Innovaties gaan een nog belangrijkere rol spelen in haar werk. “Ik wil me daar verder in specialiseren en inspelen op nationale en internationale ontwikkelingen”.  Daarnaast is er nu ruimte voor nieuwe projecten. “Op dit moment werk ik voor Tante Louise aan het project Anders Werken. Ik merk dat ik daar nu een wat grotere rol in kan pakken en dat is prettig”, vertelt ze. “En er blijft nu meer tijd over om leuke dingen te doen met mijn kinderen.”   

Bewondering

Ze heeft heel veel ondernemers gezien en gesproken, mensen geholpen hun netwerk uit te breiden, duwtjes in de rug gegeven, vragen beantwoord, tranen gedroogd, nieuwe inzichten gegeven, spiegels voorgehouden, moed ingesproken en successen gevierd. “Ik heb heel veel bewondering gekregen voor alle startende ondernemers. En ik ben dankbaar voor het feit dat de bestuursleden van toen en nu, alle coaches, partners en collega’s zich zo vol overgave inzetten. Zij zijn het die in hun vrije tijd met zoveel energie hun kennis en expertise delen wat één van de meest belangrijke succesfactoren is geweest en zal blijven binnen het StartToGrow. Fantastisch. Ik neem met een goed gevoel afscheid. Zowel voor StartersCentra West-Brabant als voor mij is het goed om nieuwe wegen in te slaan, dat houdt ons gezond en geeft weer nieuwe energie”. 

Nieuwe projectleider

Hans van Gurchom is per 1 september gestart als projectleider. Samen met Koen Oosterwaal gaat hij het programma van StartToGrow verder uitbouwen en ondernemers helpen bij de start en doorgroei van hun onderneming.

Lees al het laatste

Nieuws