Businessmodel geeft richting

Themasessie businessmodel 25 juni 2019

Op dinsdag 25 juni was de tweede themasessie van het programma StartToGrow. Tijdens deze sessie gingen ondernemers aan de slag met het businessmodel. Ferdinand Jaspers en Marleen Bax van het Erasmus Center for Entrepreneurship (ECE) namen de deelnemers mee in de mogelijkheden van het opstellen van een business model en op welke wijze dit richting kan geven aan een onderneming.

Een goed idee

‘Wat zijn de voorwaarden van een goed idee?’ Met deze vraag opende Ferdinand deze sessie. Daarbij kwamen drie thema’s naar voren: wenselijkheid, levensvatbaarheid en haalbaarheid. Deze thema’s hangen nauw met elkaar samen. Hoe groter het probleem, hoe groter de noodzaak en hoe wenselijker het idee. In het businessmodel worden deze thema’s gedetailleerd uitgewerkt. Door hier bij stil te staan en krijg je meer grip op waar je onderneming voor staat en hoe je je gaat onderscheiden in de markt. De deelnemers gingen in duo’s aan de slag met de invulling van dit model. Het opstellen van het businessmodel was voor velen een eyeopener. Bovendien werd duidelijk op welke fronten ze nog moet aanscherpen. 

Toekomstvisie

Vervolgens gingen de deelnemers aan de slag met het Venture Development Model. Uitgangspunt was om te bepalen welke winst je in 2020 wilt bereiken en op basis daarvan te kijken wat daarvoor nodig is. Hierbij moeten er keuzes worden gemaakt en moet de kostenstructuur helder zijn. Ondernemers wisselde informatie en dillema’s uit. Het zet een ieder aan het denken over waar je nu staat en waar je naar toe wilt groeien.

Tools

Aan de hand van theorie, aansprekende praktijkvoorbeelden en de cases van de deelnemers hebben deze ondernemers de juiste tools in handen gekregen om zelf aan de slag te gaan met het businessmodel. Daarbij is het van belang om dit niet eenmalig op te stellen maar regelmatig te bespreken. Als er wat veranderd in het bedrijf heeft dit namelijk gevolgen voor alle onderdelen in het businessplan.

 

 

 

 

 

Lees al het laatste

Nieuws