Kennisbank

Bedrijf starten? Zo pak je dat aan!

Wil jij je eigen bedrijf starten, maar weet je niet waar je moet beginnen? Je bent zeker niet de enige. Een onderneming starten doe je namelijk niet zomaar. Het is een groot avontuur waar veel bij komt kijken.

Ik wil een onderneming starten: en nu? 

Je hebt een innovatief, creatief idee en bent klaar om deze aan de wereld te laten zien. Maar waar begin je? De eerste stap en meteen de belangrijkste stap is het schrijven van jouw ondernemingsplan. Met een ondernemingsplan breng je structuur aan en maak je jouw ideeën concreet. Het geeft inzicht in kansen en mogelijkheden, wie jouw concurrenten en potentiële klanten zijn en geeft je daarnaast veel informatie en inspiratie om met jouw bedrijf aan de slag te gaan. Voordat je het plan op papier kunt zetten zijn er een aantal algemene zaken om rekening mee te houden: 

Strategie bepalen

De eerste stap in het schrijven van een ondernemingsplan is het bepalen van jouw strategie. Wat maak jouw bedrijf anders dan anderen? Waarin kun je je onderscheiden? Zet voor jezelf op papier waarin je beter bent of anders bent dan jouw concurrenten en bepaal hoe je de markt wilt betreden met jouw product of dienst. 

Geld lenen voor bedrijf 

Nadat je de markt hebt verkend en jouw strategie hebt bepaald, is de volgende stap het regelen van jouw financiering. Om de onderneming een kickstart te geven heb je geld nodig. Met een financieel plan breng je in kaart hoeveel je nodig hebt en waar je dat geld vandaan haalt. Kun je zelf geld investeren voor een bedrijf starten? Of moet je geld lenen voor jouw bedrijf? 

Rechtsvorm: eenmanszaak of bv? 

Wanneer je kiest voor een onderneming starten, moet je ook bepalen onder welke rechtsvorm je jezelf wilt inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Hier moet je direct aangeven welke rechtsvorm het beste van toepassing is op jouw bedrijf. Veruit de meeste ondernemers die een eigen bedrijf starten kiezen ervoor om zich in te schrijven als eenmanszaak. Maar een bv, vof of stichting kan natuurlijk ook het beste bij jouw onderneming passen. Wil je meer weten over welke rechtsvorm het beste bij jou past? Klik hier

Heb je een duidelijk beeld van jouw strategie, financieel plan en rechtsvorm? Dan kun je aan de slag met het schrijven van jouw ondernemingsplan. 

Bedrijf starten? Wij helpen je aan een kickstart! 

Sta jij in de startblokken om de wereld te veroveren met jouw creatieve, innovatieve idee? Ben je een serieuze, enthousiaste ondernemer die net zijn of haar eigen bedrijf is gestart of in loondienst werkt maar fulltime aan de slag wilt met zijn of haar bedrijf? Dan is ons kickstart programma wellicht iets voor jou! 

In zes bijeenkomsten ga je aan de slag met jouw idee of eigen bedrijf. We doorlopen de belangrijkste onderdelen van een bedrijf starten, zoals o.a. het bepalen van jouw strategie, het opstellen van een financieel plan en het inzetten van marketing & sales om jou een vliegende start te geven. 

Wil je meer informatie of een vrijblijvend gesprek aanvragen?
https://www.starttogrow.nl/academy/kickstart-programma 


 

Heb je een vraag voor StartToGrow? Neem contact op met een van onze ondernemerscoaches.