Kennisbank

Zakelijke financiering

Je bedrijf financieren met de juiste zakelijke financiering is niet eenvoudig. Er zijn verschillende soorten mogelijkheden voor geld lenen zakelijk. Zo kun je bijvoorbeeld zakelijk krediet aanvragen bij een bank of soms via de overheid in aanmerking komen voor een subsidie of andere financiële regeling. In deze blog komen de verschillenden financieringsvormen van een startende ondernemer aan bod.  


 

Financiering gebeurt vaak in de vorm van een lening. Wanneer je een zakelijke lening afsluit krijg je een bedrag dat je kunt gebruiken voor jouw onderneming. Dit bedrag moet je later, inclusief rente, terugbetalen binnen een afgesproken tijd. In sommige gevallen kan het ook om een schenking gaan, maar meestal zijn daar voorwaarden bij. Neem die voorwaarden altijd goed door. De diverse vormen van financiering kun je ook met elkaar mixen. Dit wordt ook wel stapelfinanciering of de financieringsmix genoemd.

Zakelijk geld lenen 

Eén van de meest gebruikte vormen van zakelijke financiering is zakelijk geld lenen bij een bank. Ondernemers kunnen bijvoorbeeld tussen de € 1.000 en € 5.000 rood staan op hun zakelijke bankrekening via een rekening-courantkrediet. Dit wordt ook wel zakelijk krediet genoemd. Wil je een grotere bedrijfslening, dan moet je kunnen aantonen dat u het geleende bedrag ook kunt terugbetalen. 

Zakelijke financiering middels subsidies

Een subsidie of andere regeling van de overheid kan interessant zijn voor jouw onderneming. Om in aanmerking te komen voor een subsidie, moet de aanvraag vaak wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo maak je bijvoorbeeld meer kans als jouw plannen aansluiten bij wat de overheid belangrijk vindt. Bijvoorbeeld als je een innovatief idee op de markt brengt, je internationaal wilt ondernemen, of als je plaats maakt voor mensen met een beperking in jouw onderneming. Al met al veel zaken om over na te denken, welke je in je financiële plan kunt verwerken. 

Zakelijk krediet aanvragen

Naast een lening waarbij je het beoogde geldbedrag direct op je rekening gestort krijgt - welke je later dient terug te betalen - en de subsidie, kun je er als ondernemer ook voor kiezen om een zakelijk krediet aan te vragen. Een zakelijk krediet  is een geldbedrag dat voor jou als ondernemer wordt klaargezet door de bank en waar je vrijuit kunt opnemen voor je bedrijf. Je bepaalt zelf wanneer je geld opneemt en hoeveel. Je betaald alleen rente over het opgenomen bedrag. Een zakelijk krediet is vergelijkbaar met een rekening courant krediet waarbij je rood staat, maar zonder koppeling met je bankrekening. 

Heb jij vragen over zakelijke financiering? Welke vorm van financiering het beste bij je past, voor welke subsidies je in aanmerking komt of wil je gewoon sparren met ervaren business coaches? Plan dan eens (vrijblijvend) een 1-op-1 gesprek in met de deskundigen van StartToGrow. Zij kunnen je op weg helpen! Hier vind je meer informatie.


 

Heb je een vraag voor StartToGrow? Neem contact op met een van onze ondernemerscoaches.