Kennisbank

Bedrijf stoppen in 10 stappen

Als u stopt met uw bedrijf, komt er veel op u af. Een stappenplan kan u daarbij helpen. Het verschilt per rechtsvorm wat u moet regelen. Kies op deze pagina uw rechtsvorm en klik door naar het 10-stappenplan.

Als u stopt met uw bedrijf, komt er veel op u af. Een stappenplan kan u daarbij helpen. Het verschilt per rechtsvorm wat u moet regelen. Kies op deze pagina uw rechtsvorm en klik door naar het 10-stappenplan dat voor u geldt.

Doe de KVK Zwaar weer routewijzer

Maakt u zich zorgen of uw bedrijf wel kan blijven bestaan? Bekijk de KVK Zwaar weer routewijzer met adviezen over mogelijke vervolgstappen voor uw bedrijf.

Kies uw rechtsvorm

Hieronder kunt u kiezen welke rechtsvorm uw bedrijf heeft. Na uw keuze klikt u op de link die u doorverwijst naar het 10-stappenplan voor uw situatie.

 • Eenmanszaak

  Als u stopt met uw eenmanszaak schrijft u uw bedrijf uit bij KVK. U rekent daarna fiscaal af met de Belastingdienst. Betaal ook uw openstaande facturen voordat u stopt. En check wat er verandert voor uw aansprakelijkheid.

  Lees het stappenplan stoppen met uw eenmanszaak.

 • Besloten vennootschap (bv)

  Als u stopt met uw besloten vennootschap (bv), moet u verschillende dingen regelen. U moet de bv eerst laten ontbinden. Ook rekent u af voor de vennootschapsbelasting. En u schrijft uw bv uit bij het Handelsregister van KVK.

  Lees het stappenplan stoppen met uw bv.

 • Commanditaire vennootschap (cv)

  Als u helemaal stopt met uw commanditaire vennootschap (cv), moeten alle vennoten opzeggen. U schrijft uw cv uit bij het Handelsregister van KVK. Ook rekent u af met de Belastingdienst. En uw administratie moet op orde zijn.

  Lees het stappenplan stoppen met uw cv.

 • Vennootschap onder firma (vof)

  Als u besluit uw vennootschap onder firma (vof) op te heffen, geeft u dit door aan het Handelsregister van KVK. U moet de vof dan eerst ontbinden. Ook rekent u af met de Belastingdienst. Bewaar uw administratie minimaal 7 jaar.

  Lees het stappenplan stoppen met uw vof.

 • Maatschap

  Als u besluit uw maatschap op te heffen, moet u eerst de maatschap ontbinden. Ook is het belangrijk dat u de financiële gevolgen goed overziet. Controleer wat u allemaal moet opzeggen en reken af met de Belastingdienst.

  Lees het stappenplan stoppen met uw maatschap.

 • Stichting

  Als u stopt met uw stichting, moet u het vermogen van de stichting controleren. En u moet de stichting uitschrijven bij het Handelsregister van KVK. Is uw stichting een onderneming? Dan moet u ook afrekenen voor de btw en misschien voor de vennootschapsbelasting.

  Lees het stappenplan stoppen met uw stichting.

 • Vereniging

  Als u stopt met uw vereniging, moet u de leden laten stemmen over de ontbinding. En u moet de vereniging uitschrijven bij het Handelsregister van KVK. Is uw vereniging een onderneming? Dan moet u ook het personeel informeren en afrekenen voor de btw.

  Lees het stappenplan stoppen met uw vereniging.

Hulp gemeenten bij financiële problemen

Bekijk de voorlichtingsvideo van VNG over hulp die gemeenten kunnen bieden als u financiële problemen heeft.

Feiten en cijfers: hoeveel bedrijven stoppen per kwartaal?

De grafiek toont het aantal opheffingen van bedrijven in Nederland per kwartaal.

Heb je een vraag voor StartToGrow? Neem contact op met een van onze ondernemerscoaches.