Vastberadenheid is cruciaal voor succes

Thea Jansen

Toen Thea Jansen besloot om een eigen bruidsmodezaak te starten in Wouw had ze zich meer dan grondig voorbereid. Toch zag het er naar uit dat het niet ging lukken omdat banken al afhaakten voordat ze Thea hadden aangehoord. Ze liet zich niet uit het veld slaan en wist met haar vastberadenheid toch het felbegeerde ja-woord te bemachtigen.

Tijdens een vakantiebaantje kwam ze per toeval in aanraking met de bruidsmodewereld. Het was liefde op het eerste gezicht en Thea besloot de opleiding Mode en Kleding te volgen en haar ondernemersdiploma te halen. Na haar opleiding ging ze in Roosendaal werken bij Sharon Bruidsmode. Daar leerde ze in 5 jaar de fijne kneepjes van het vak. Ze genoot elke dag van haar werk en wist dat ze dit wilde blijven doen.

Grondig marktonderzoek

Toch duurde het nog even voordat ze de stap zette om een eigen bruidsmodezaak op te zetten. “Ik vond dat ik er zelf klaar voor moest zijn en ik wilde het kunnen combineren met mijn gezin. Ik was inmiddels getrouwd en had 2 kinderen”. Toen het zover was wilde ze goed beslagen ten ijs komen. “In een tijdsbestek van 11 maanden deed ik een grondig marktonderzoek in West-Brabant en Zeeland en schreef ik een ondernemersplan.  In die tijd ging ik ook op zoek naar een woon/winkel pand. In Roosendaal kon ik niets vinden wat aan al onze eisen voldeed dus week ik met mijn gezin uit naar Wouw.

Het is dit of niks

Tot zover verliep alles voorspoedig voor Thea en haar plannen. Maar er was nog een belangrijke hobbel te nemen: de financiering. Gesprekken bij banken liepen op niets uit. “Ze haakten al af als ze hoorden dat het om een bruidswinkel ging. De Rabobank was de enige bank die mij, uit beleefdheid, mijn verhaal liet doen. Ik heb daar een betoog gehouden waar ik mijn hele ziel en zaligheid in legde. Dit is mijn passie, dit kan ik, dit wil ik en ik weet dat ik hier goed in ben. Ik zit hier volgende week écht niet met een andere droom. Het is dit of niks. En zo voelde het ook voor mij. Die houding gaf de doorslag. Mijn vastberadenheid maakte indruk!”

Ondernemersplan

Wouw Bruidsmode was geboren! “De StartersCentra West-Brabant wezen me in 2011 op de Startersprijs van de Kamer van Koophandel. Ik deed mee en won. Dat was een mooie opsteker”. De jury bleek erg onder de indruk van haar goed geschreven ondernemersplan en de grondige voorbereiding die aan de start van haar eigen zaak voorafging.

“Dat ondernemersplan is voor mij vanaf het prille begin heel belangrijk geweest”, vertelt Thea. “En dat is het nog steeds. Destijds was het een 5 jaren prognose. Ik stel het jaarlijks bij en vul het steeds aan. Het is dus altijd een actueel document Ik hou de omgeving in de gaten en ik ben scherp en alert op economische ontwikkelen. Ik kan het elke ondernemer aanraden. Het geeft overzicht als je start en het werkt sturend als je wilt groeien op welke manier dan ook”.

Wouw

Op dit moment heeft Thea 3 parttimers in dienst. Voor nu is dat genoeg. Het is niet haar ambitie om ooit een winkel te hebben met heel veel personeel. “Ik groei liever in de waarde die ik bied aan de klant. Je service verbeteren is immers ook een vorm van groei”. Ze is benieuwd naar de marktontwikkelingen van de komende 10 jaar “Ik verwacht dat het voor een bruid altijd interessant blijft om naar een fysieke bruidswinkel te gaan maar helemaal zeker weet je het maar nooit. Ik merk wel dat jonge mensen heel anders denken op dat vlak. Daarom zet ik de komende jaren vooral in op het verbeteren van vakbekwaamheid, beleving en service. Wellicht investeren we de komende jaren ook in het pand. Dan kijken we vooral naar duurzame aanpassingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen of een gasloos pand. We blijven wel in Wouw. Dat we er voor gekozen hebben om ons hier te vestigen is de beste beslissing die we ooit hebben genomen”, besluit Thea. “We zijn er als gezin echt gelukkiger van geworden.”