Rose-Marij Middeldorp, ZEPXL

Rose-Marij Middeldorp startte 5 jaar geleden thuis, in een klein kamertje, met het bedenken van een uniek zorgconcept met een hele scherpe doelstelling. In korte tijd groeide ZEPXL uit tot een bedrijf waarin dagelijks zo’n 80 mensen haar plannen uitvoeren en die scherpe doelstelling waarmaken. En daar bleef het niet bij.

“Ik moet eerlijk bekennen dat de snelheid waarmee het bedrijf groeide me wel verraste”, geeft Rose-Marij toe, “maar dat het groot kon worden realiseerde ik me al op het moment dat ik de eerste doelstelling formuleerde. Als een nieuwe cliënt zich bij ons meldt, zorgen wij dat hij of zij binnen 24 uur een plek heeft. Dat is een unieke, scherpe belofte die we steeds weer waarmaken. Het onderscheidt ons van andere bedrijven binnen onze branche”

Uniek concept

ZEPXL begeleidt mensen met uiteenlopende problemen zoals bijvoorbeeld ADHD, autisme en verstandelijke beperkingen. De organisatie biedt niet alleen ambulante individuele begeleiding bij mensen thuis maar voorziet ook in woonlocaties. “Mensen  wonen onder 1 dak ongeacht hun achtergrond, leeftijd of problematiek. In deze unieke situatie steunen ze elkaar en ontwikkelen ze zichzelf. De combinatie van zelfstandig wonen en dagbesteding biedt kansen om terug te keren in de maatschappij”, legt Rose-Marij uit.

Tweede pand

“Na die snelle groei hebben we een rustperiode ingebouwd om de wortels te verstevigen, want juist tijdens zo’n explosieve groei laat je ook steken vallen”.  Rose-Marij maakte tijd vrij om zich als persoon verder te ontwikkelen. Ze deed dat via de methodiek NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). “Dat heeft mij absoluut geholpen. Ik weet nu heel goed wie ik ben, waar ik sta, wat mijn valkuilen zijn en wat ik minder goed kan”.

De belangrijkste les die Rose-Marij heeft geleerd is dat je alleen kunt groeien als je  durft te vragen. “Denk niet dat je het alleen kan, dat lukt je niet. Ik heb een enorm netwerk opgebouwd en juist omdat ik mij nu bewust ben van mijn valkuilen en tekortkomingen kan ik binnen mijn netwerk op zoek naar mensen die daarin kunnen aanvullen.”

Ook haar medewerkers krijgen de gelegenheid om NLP trainingen te gaan volgen. Onlangs heeft ZEPXL een tweede pand in Bergen op Zoom betrokken. Dit pand doet dienst als trainingslocatie.

Nieuwe plannen

In de opstartfase van haar bedrijf heeft  Rose-Marij regelmatig aangeklopt bij de StartersCentra West-Brabant. “Zij regelden een coach voor mij die mij hielp om mijn weg te vinden in alle regelgeving. Ze dachten mee in mijn investeringsbeleid en ook nu hebben we nog regelmatig contact over, met name, financiële zaken”. Een moeilijke, maar noodzakelijke uitdaging was het om te leren delegeren. Alleen door zaken uit handen te durven geven ontstond er ruimte in het hoofd en in de agenda om nieuwe plannen uit te werken. “Ik vond het ontzettend moeilijk, maar inmiddels gaat het me goed af”, lacht Rose-Marij. Concreet bewijs is de overname van een lunchroom in Roosendaal waar mensen met psychiatrisch problematiek gaan werken. Rose-Marij: “we maken er een leuke lunchroom van waar toevallig mensen werken met een beperking. Niet andersom. Geen stempels, daar doen we niet aan.”