Robert Breedveld en Pieter Dekker, Looma

Looma betekent creëren. Het bedrijf van Robert Breedveld en Pieter Dekker creëert werk voor jongeren met of zonder afstand tot de arbeidsmarkt. Een goed voorbeeld van maatschappelijk betrokken ondernemen.

Robert en Pieter startten in 2017 met Looma. Robert had toen al flink wat ervaring als ondernemer in de verpakkingsindustrie en Pieter werkt veel met jongeren. Ze bieden zoveel mogelijk jongeren de kans om werkervaring op te doen. “Heel leerzaam voor onze jongeren, óók in social opzicht. Die kans pakken ze bijna allemaal met beide handen aan”, zegt Robert. 

De mix maakt ons sterk

Robert: “het unieke van Looma is dat jongeren met en zonder afstand tot de arbeidsmarkt samenwerken. Juist die mix maakt ons sterk”. Het bedrijf is breed inzetbaar bij het inpakken, ompakken, assembleren, etiketteren, distribueren, koerieren en zelfs verhuizen. “Bij Looma gaan we voor iemands kwaliteiten”, stelt Robert. “Dat betekent dat we juist ook oog hebben voor mensen met een arbeidshandicap. We zullen altijd zoeken naar mogelijkheden en praktische oplossingen. Iedereen moet mee kunnen doen in de maatschappij en daar dragen wij als bedrijf graag ons steentje aan bij.” 

Winnaars Grow Award

In de 2 jaar dat Looma bestaat hebben ze al wat successen mogen vieren. In 2019 wonnen ze de Grow Award. Een prijs die Robert en Pieter trots in ontvangst namen en die ze beschouwen als een groot compliment naar iedereen die binnen Looma werkzaam is. In 2018 bracht Looma het Roosendaals Geschenkpakket op de markt ter gelegenheid van het 750 jarig bestaan van die stad. In korte tijd waren alle pakketten uitverkocht. “We wisten niet wat ons overkwam, de aanvragen bleven maar binnenstromen”, lacht Robert, “een schot in de roos”. 

Maatschappelijk betrokken ondernemen

“We merken dat veel bedrijven het belang zien van maatschappelijk betrokken ondernemen maar niet elk bedrijf kan dat in de praktijk brengen. Door met ons in zee te gaan kan zo’n bedrijf zich toch als maatschappelijk betrokken profileren. Dat betekent heel veel voor ons”, legt Robert uit. Gaat het de heren dan alleen maar voor de wind? “Zeker niet,” zegt Robert “net als andere ondernemers lopen ook wij tegen uitdagingen aan. Onze diversiteit aan werkzaamheden verraadt ook onze valkuil: we zeggen zelden nee. Het gevaar bestaat dat je daardoor de focus verliest. Daar gaan we aan werken”. 

We blijven inzetten op groei

Looma heeft nu al stappen gezet om in de toekomst nog verder te kunnen groeien. Sinds kort werken ze samen met S&L Zorg, Prisma en SDW. Daarmee bieden ze ook mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding. Tegelijkertijd creëren ze daarmee  ruimte om zelf grotere opdrachten te kunnen aannemen. “Groei moet je managen,” zegt Robert, “dat is een mindset die ik heb geleerd tijdens een bijeenkomst van StartersCentra West-Brabant. Op die avond kwam een ondernemer zijn ervaringen delen met een aantal starters waar ik er één van was. Die les heb ik in mijn oren geknoopt en pas ik elke dag toe in de praktijk”.