Rama Fakhouri, 1000 en 1 nacht

Met de gedachte ‘door lekker eten voor te schotelen bouw je vriendschap op’ startte Rama Fakhouri een Syrisch restaurant in het centrum van Bergen op Zoom. Ze heeft daarmee een uniek concept in handen. “Ik maak échte Syrische gerechten zoals ik ze van mijn moeder heb geleerd”.

De voorkeur van Nederlanders

In 2015 vestigde Rama zich in Nederland: “ik wilde graag een eigen eetgelegenheid opstarten.” Ze leerde Nederlands en liep stage in een horecagelegenheid “Daar bestudeerde ik ‘de Nederlander’ en ontdekte bijvoorbeeld dat de Nederlander niet van zuur houdt”, vertelt Rama. Al die opgedane kennis gebruikte ze om de start van haar restaurant 1000 en 1 nacht succesvol te laten verlopen.

Laat mensen proeven!

Ze kreeg veel steun van Koen Oosterwaal van StartToGrow. Rama: “hij hielp me bij het schrijven van mijn ondernemersplan en gaf geweldige tips”. Ook de gemeente Bergen op  Zoom steunde Rama in haar plannen en wees haar op een mooi pand. Op 6 februari 2019 kon het feest beginnen. “Meteen diende zich een uitdaging aan: hoe kom ik aan klanten”, zegt Rama. “Koen had de gouden tip: laat mensen gratis proeven en ze zullen terugkomen voor meer. Ik vond het best spannend om mijn gerechten ‘weg te geven’ maar het werkte!” 

Vergunning

 “Op dit moment heb ik ruimte voor 22 gasten in mijn restaurant aan de Kremerstraat. Ik wil mijn klantenbestand verder uitbreiden. Op termijn hoop ik dan een groter pand te kunnen betrekken”, aldus Rama. De eerste stap in de goede richting is het regelen van een vergunning om alcohol te mogen schenken. “Mensen kiezen nu vaak voor bezorgen of afhalen omdat ze graag genieten van een lekker biertje of wijntje bij het eten. Dat kunnen we ze nu nog niet bieden maar dat gaat op korte termijn veranderen”, belooft Rama.