Eric Verheijen, Lyfter

Als jouw bedrijf succesvol is, is dat natuurlijk geweldig. Maar soms kan dat succes zich tegen je keren. Dat ondervonden Eric Verheijen en Joep Suijkerbuijk van het bedrijf Lyfter. Maar Eric en Joep lieten het er niet bij zitten. Als volleerd Jedi’s pakten zij hun lichtzwaard en gingen het gevecht aan.

Eric en Joep werkten altijd samen in webontwikkeling. En met succes: de projecten die ze oppakten werden steeds groter. “Juist daardoor was er steeds meer ruimte om websites aan kwaliteitsstandaarden te laten voldoen. Dat klinkt mooi maar het leveren van kwalitatief hoogwaardige websites nam veel tijd in beslag waardoor ons eindproduct duur uitviel”, vertelt Eric. “We ontwikkelden onze eigen methode door alle standaard elementen in het proces te automatiseren”. Nu werken ze slim en efficiënt. Er blijft tijd over voor creativiteit en de klant kan met een beperkt budget toch een kwalitatief goede website laten bouwen.

Domino effect

Niks stond groei nog in de weg. Twee maanden na de start in januari 2016 namen ze hun eerste personeelslid aan en inmiddels werken ze dagelijks met 11 mensen aan de leukste projecten. Eric: “We waren het er al snel over eens dat ons eerste personeelslid de balans in evenwicht moest brengen. Joep en ik zijn allebei verre van gestructureerd dus we zochten iemand die overzicht hield in de chaos”. Bij de personeelsuitbreiding bleek dat loslaten een structurele uitdaging vormt voor de heren. “We struggelen daar elke dag mee. Grootste uitdaging is te denken vanuit het domino effect. Als je als ondernemer impact wil creëren dan kun je beter tien mensen om je heen hebben die hun werk met passie doen dan dat je zo perfectionistisch bent dat je niks los durft te laten en alles alleen moet doen. En het is goed dat dat een uitdaging is want als je te gemakkelijk los kan laten dan is het niet belangrijk genoeg.”.

De Innovatiehoeve

Samenwerkingsconstructies zijn heel belangrijk voor Joep en Eric. In de toekomst willen ze de ontwikkelmethode verder aanscherpen zodat anderen er ook mee kunnen werken. “Er zijn al bureaus die er mee werken maar tot nu toe hebben zij ons daar steeds bij nodig”, stelt Eric. In de toekomst wordt de tool toegankelijker en schaalbaar. Wij hebben dan goede oplossingen voor kleine bureaus en zelfstandige vormgevers die websites maken voor klanten met een wat minder groot budget.

Dat ze veel waarde hechten aan innovatieve processen en samenwerkingen blijkt ook uit het project De Innovatiehoeve: een oude schuur in het buitengebied van Dinteloord en Steenbergen waar een grote open, creatieve werkplek ontstaat. Eric omschrijft het als “een neutrale prikkelende plek waar wij, en anderen de creativiteit de vrije loop kunnen laten”.

Winnaar West-Brabantse Startersprijs 2018

In 2018 sleepten ze de West-Brabantse Startersprijs in de wacht. Eric: “dat was een duwtje in de rug. Tot die tijd waren we redelijk onzichtbaar. Juist ook omdat we eerst zaken op orde willen hebben voordat we roepen hoe goed we zijn”. Ook het netwerk van de StartersCentra West-Brabant levert waardevolle contacten op. “Op dit moment hebben we veel aan de gesprekken die we met Koen Oosterwaal voeren. Hij kijkt mee in heel veel ondernemingen, begrijpt de overkoepelende lijnen, kan met afstand kijken en geeft ons daarmee mooie nieuwe inzichten”, zegt Eric. “Voor een groeiend bedrijf met personeel zoals wij  zijn er zoveel zaken die organisatorisch goed geregeld moeten zijn, dan is het fijn dat zij daarin een partner zijn die overzicht en rust creëren.”