Ellen van Gils, EL4YU

Ellen van Gils ontdekte een gat in de markt vanuit eigen ervaring. Haar bedrijf ontwikkelt en verkoopt duurzame hondenligkussens voor een modern interieur. 

"Mijn hond was in twee jaar tijd toe aan zijn derde hondenmand. Niet dat het een enorme sloper is, maar hij graaft met zijn poten in de mand voordat hij erin gaat liggen. Hierdoor gaat hij na verloop van tijd door de stof en vulling heen en was de mand aan vervanging toe. Dat vond ik verspilling. Dit moet anders kunnen dacht ik, waarna ik op zoek ben gegaan naar een duurzamere variant welke ook paste in een modern interieur. Deze heb ik niet gevonden en daarop besloten zelf te gaan ontwikkelen. EL4YU staat dan ook voor mijn naam, Ellen en de naam van mijn hond, Yuki."

Wat maakt jouw bedrijf uniek en onderscheidend?

Kernwoorden zijn: dier-duurzaam-design. Alle producten worden gemaakt van ecologisch verantwoorde materialen en passen in een modern interieur. Daarbij is de serie hondenligkussens modulair op te bouwen, speel met losse elementen en creëer binnen enkele seconden een heel nieuw hondenligbed.

De start van EL4YU

Ik kom uit de financiële dienstverlening. Het zaadje van een op duurzaamheid gerichte onderneming is bij mij gaan groeien door indrukken die ik heb opgedaan tijdens verre reizen. Elke keer werd ik geconfronteerd met impact van de mens op de natuur. Met EL4YU wil ik een bijdrage leveren om onze ecologische footprint te verkleinen.

Tegen welke uitdagingen/problemen liep (of loop) je in het voortraject aan?

Doordat ik uit een totaal andere branche kom, had ik in het begin een kennisachterstand, zowel in materiaaleigenschappen, duurzame productontwikkeling en de dierengezelschapsbranche. Ook het vinden van een geschikte producent was een lang en moeilijk traject. Tijdens de productontwikkeling ging ik steeds twee stappen vooruit, en weer één stap terug, wat mijn geduld en doorzettingsvermogen op de proef stelde.

Wat zijn jouw ervaringen met de StartToGrow?

Met name het grote netwerk van het StartToGrow heeft mij veel opgeleverd, voor mij zijn ze een belangrijke sparringpartner op allerlei gebieden, van het vinden van een product tot het verder door ontwikkelen van mijn producten. Daarnaast neem ik deel aan het coachtraject en heb ik een aantal workshops gevolgd.

Hoe kijk je naar de toekomst, hoe ziet jouw bedrijf er over 10 jaar uit?

Ik wil het productassortiment verder uitbreiden, de Duitse markt en vervolgens de rest van Europa betreden en toewerken naar een Circulair verdienmodel.