Guwa Container Homes

Als jongetje van 2,5 kreeg hij de diagnose leukemie. Op zijn 10e werd hij genezen verklaard. Toen hij 16 jaar was wist hij dat hij “iets” wilde doen om anderen te helpen. Nog eens 2 jaar later kreeg dat concreet vorm. “Ik wil bijdragen aan de oplossing van het huisvestingsvraagstuk door containerwoningbouw. Mensen moeten hun droomhuis kunnen samenstellen  tegen een mooie prijs en zonder in te leveren op kwaliteit.”

Van de periode dat hij ziek was weet  Arjan van de Watering niet zo veel meer. Wel is hij  zich bewust van de enorme impact die zijn ziekte had op zijn ouders. “Mijn ouders zeiden altijd wat er ook gebeurt altijd blijven lachen. Zij leerden mij dan ook om mijn kop niet te laten hangen als het tegenzit. Van die les heb ik nog dagelijks profijt”, vertelt de nu 21- jarige eigenaar van Guwa Container Homes. “Door mijn ziekte realiseerde ik me al op jonge leeftijd dat het belangrijk is dat je iets voor een ander doet. Dat is mijn kernwaarde in het leven en in het ondernemerschap”. 

Marktleider in Nederland

Arjan is ondernemend en ambitieus. Zijn maatschappelijke betrokkenheid zie je terug in alle projecten waar hij aan werkt. Op dit moment is zijn belangrijkste doel om marktleider te worden in de containerwoningbouw in Nederland. “Ik wist van eerder onderzoek dat containers in Amerika en Canada gebruikt werden  voor woningbouw en dat containerwoningen een jaar of 10 geleden in de Randstad werden ingezet om het huisvestingsvraagstuk op te lossen. Wat ik nog steeds jammer vind is dat ze er ook echt uitzagen als de containers zoals je die ziet op schepen en vrachtwagens. De afwerking aan de binnenkant was al niet veel beter. Dat leverde de containerwoningen geen goed imago op”.

Eindelijk zien we resultaat

Ik wist zeker dat dat beter kon”, zegt Arjan stellig. “Mijn uitgangspunt is dat mensen hun droomhuis kunnen bouwen. Ze maken hun eigen keuzes als het gaat om badkamer, keuken, vloeren, verlichting, binnenwanden, buitenwanden, kleurgebruik en ga zo maar door. Die hele woning wordt volgens hun wensen binnen een aantal weken in onze loods op maat gemaakt en afgeleverd op de plaats van bestemming”.  Arjan onderzocht de haalbaarheid van zijn plan. Hij voerde gesprekken met mogelijke partners en zijn idee kreeg steeds meer vorm. “Inmiddels werk ik samen met 11 partners die passen bij de kernwaarden van mijn bedrijf en die er hetzelfde over denken als ik. Samen zetten we een volwaardig product neer”, vertelt hij trots. “Het mooie is dat we dat inmiddels ook voor een opdrachtgever doen. Eindelijk zien we het resultaat van wat we al die jaren hebben ontwikkeld”. 

Start Award 2019

Kort nadat Arjan zijn bedrijf startte benaderde hij de pers in de hoop een klein artikeltje in de krant te krijgen. Het werd een paginagroot stuk. Het leverde veel reacties op en contact met StartToGrow. Arjan:  “ik doe veel in mijn eentje dus gesprekken over mijn bedrijfsvoering met iemand die daar verstand van heeft waren zeer verhelderend. Mijn coach hield me met beide benen op de grond als dat nodig was en gaf nog meer  structuur aan mijn plannen. De nominatie voor de StartAward 2019 leverde ook weer media-aandacht en nieuwe contacten op.”

Metamorfose

In de beginfase deden zijn vrienden een beetje lacherig over de plannen. Ze dachten niet dat het echt iets kon worden. Dat vindt Arjan niet gek. “Het is nieuw in Nederland en mensen hebben daar nog niet de juiste indruk van. Daarom wil ik een permanente proefwoning maken zodat iedereen kan zien wat een metamorfose de container ondergaat. Misschien neem ik zelf wel mijn intrek in die proefwoning”, lacht Arjan, “dan mag iedereen op bezoek komen en zich laten verrassen”. 

Investeerder

De grootste uitdaging van dit moment is het vinden van een investeerder. Banken vinden het een prachtig plan maar kunnen niks betekenen omdat er geen onderpand of eigen vermogen is. “Ik hoop een investeerder te vinden die vertrouwen heeft in dit product; iemand die het een kans wil geven, want zonder investeerder sta je stil en dat is zonde.”

De strandtent droom

Als het aan Arjan ligt, blijft het niet bij de containerwoningbouw. Hij is ook bezig met  een vernieuwend horecaconcept en de ultieme droom is om zijn eigen strandtent te beginnen. “De tekeningen liggen al klaar”, lacht Arjan. Welk project hij ook aanpakt de kracht is dat zijn eigen filosofie er aan ten grondslag ligt. “Ik probeer mezelf elke dag te verbeteren. Dat is belangrijk. Het gaat niet om mij maar om het groter geheel.”